Griekse serie

In Griekenland dansen mannen en vrouwen gescheiden van elkaar in aparte rijtjes, de vrouwen dansen rustig en ingetogen, de mannen daarentegen met veel sprongen en klapfiguren. Vooral de man, die vooraan de rij staat, die de beste danser is en ook veel durft, haalt dan allerlei toeren uit. Men danst vanuit het hart, want het gaat om het gevoel!

Iedere streek in Griekenland heeft z'n eigen dansen en die zijn ontstaan doordat men vroeger door bergen en rivieren van elkaar gescheiden was en er weinig wegen waren. Omdat Griekenland ± 400 jaar door de Turken bezet is geweest (van ± 1400 tot ± 1880) kwamen er geen invloeden van buitenaf binnen, behalve de Turkse. Daardoor zijn de eigen tradities goed bewaard gebleven en waren deze ook een houvast tijdens de onderdrukking. Dans is cultuur en aan de dansen van een land zie je de geschiedenis ervan.

 

Bij de dansen horen veelal ook liedjes, die min of meer uitgebeeld worden tijdens de dans. Het liedje in de tweede dans gaat over het meisje Yerakina, dat water gaat halen bij de waterput. Zij is onvoorzichtig en valt in de waterput. Dankzij haar rinkelende armbanden wordt ze gehoord en gered door een knappe man die toevallig langs reed op zijn paard en zoals dat dan gaat, ze trouwen met elkaar…

De danseressen van Papoetsie zullen een impressie van dit alles aan u laten zien.